Sint-Andries kwartier herleeft

4e wijk - Antwerpen

 

ZATERDAG 20 SEPTEMBER TE 14 UUR
ONTHULLING GLASRAAM "TRIJNTJE CORNELIS ONTWAAKT OP DE MESTHOOP"
IN coStA CENTRAL, SINT·ANDRIESPLAATS 23 2000 ANTWERPEN

Constantijn Huygens schreef de komedie "Trijntje Cornelis" in 1653 toen hij 55 jaar was. Het is het verhaal van een Zaandamse schippersvrouw die tijdens een wandeling door het Sint-Andrieskwartier in de Lepelstraat terecht komt bij de hoer Moij. Die doet alsof ze verre familie van haar is en lokthaar mee naar binnen. Samen met de hoeren­ loper Francisco voert ze Trijn dronken en berooft ze haar van kleren en sieraden. Ze hullen Trijn in een versleten page­ kostuum en Francisco moet haar vijf straten verder in de richting van het centrum op een mesthoop gooien.

Op 16 juni 1996 leidde dr. Hermkens uit het Nederlandse Hilvarenbeek onze wijkbewoners en sympathisanten langs de route die Trijntje volgens Huygens in het Sint-Andrieskwartier moet gelopen hebben. Hermkens schreef voor ons de brochure "De barre tocht van Trijntje Cornelis door Antwerpen" die trouwens nog te koop is aan de prijs van 1,25 euro via rekeningnummer 789-5662440-83.

Op 13 oktober van datzelfde jaar werd de gedenksteen, die het comite "Sint-Andrieskwartier herleeft" aan de stad Antwerpen schonk, onthuld n.a.v. de 400ste verjaardag van de geboorte van Huygens. Dat gebeurde op de IJzerenwaag waar volgens dr. Hermkens de mesthoop moet gelegen hebben.

De mesthoopscene uit het toneelstuk werd toen gespeeld door de actrice Annemie Joris.

Op zaterdag 20 september wordt te 14 uur het glasraam "Trijntje Cornelis ontwaakt op de mesthoop", in het bijzijn van de familie Hermkens, onthuld in coStA Central, het verbindingshuis tussen de wijkbibliotheek en het Cultureel Ontmoetingscentrum. Het is een werk van de kunstenares Sybille Gielen.

Tijdens de plechtigheid laat het comite "Sint-Andrieskwartier herleeft" muziek horen van de componist Huygens en dragen comiteleden gedichten van hem voor. Onze vereniging stelt ook een expo samen over het werk van de veelzijdige kunstenaar. Lutje Visterin zal een door haar gecomponeerd lied zingen over Trijntje Cornelis en het Augustijnertheater uit de IJzerenwaag speelt fragmenten uit de gelijknamige komedie.


© 2007 Sint-Andries kwartier herleeft, last edit 01/09/2009